Additieve Kleurmenging


Bij additieve kleurmenging worden kleuren gemaakt met behulp van licht energie. De meest bekende wijze van additieve menging, is de menging van Rood, Groen en Blauw, de drie primaire kleuren. Door deze drie primaire kleuren met elkaar te mengen kunnen vrijwel alle zichtbare kleuren worden aangemaakt.

Wanneer twee primaire kleuren met elkaar gemengd worden ontstaan de secundaire kleuren, Cyaan Magenta en Geel. Dit zijn overigens niet de drukkleuren CMY. Wanneer de drie primaire kleuren volledig worden gemengd, ontstaat het ‘witte’ licht.


De animatie toont de additieve mening met Rood, Groen en Blauw waarbij Cyaan, Magenta en Geel als secundaire kleuren ontstaan en ‘wit’ licht wanneer alle drie de primaire kleuren aanwezig zijn.Subtractieve Kleurmenging


Wanneer we een object kleur willen geven, dienen we delen van het door de lichtbron uitgezonden ‘witte’ licht te absorberen, waardoor het gereflecteerde licht gekleurd wordt.

Pigment

Pigment is een stof die de eigenschap heeft om bepaalde delen van het zichtbare licht te absorberen, en andere golflengten als het ware door te laten, waardoor het licht wat na reflectie of transmissie ons oog bereikt anders gekleurd is.


Het reproduceren van kleuren binnen de grafische industrie wordt doorgaans gedaan via de kleuren Cyaan, Magenta en yellow, waarmee we weer snel en efficient alle kleuren kunnen aanmaken.

De animatie laat duidelijk zien hoe dit proces verloopt.

Het gebruik van een vierde ‘kleur’ Zwart (meestal aangeduid als ‘K’, Key) is meestal noodzakelijk omdat de gebruikte pigmenten tesamen niet al het ‘witte’ licht absorberen, waardoor bij overdruk van CMY geen zwart maar donkerbruin ontstaat.


Meer informatie omtrent kleurmenging kan gevonden worden op de volgende website: www.colormanagement.nl